Mataró

Mor Anna Comas, que fou regidora i primera secretària del PSC de Mataró

  • Actualizado:
  • Creado:

La cerimònia pel comiat d’Anna Comas se celebrarà aquest dilluns dia 6 de juliol, a les 11 del matí, al Tanatori de Mataró (C. Aristòtil, 37), on també s’ha disposat la vetlla des del diumenge dia 5

Aquest divendres, 3 de juliol, ha mort a Mataró Anna Comas i Valls, militant socialista des d’abans de la unitat del PSC, de la qual en fou primera secretària a Mataró un temps i membre de la seva executiva local diverses vegades. Regidora de 1983 a 1997, amb l’alcalde Manuel Mas, ocupà les carteres de Relacions Ciutadanes, Cultura, Sanitat i Serveis Centrals i també una tinença d’Alcaldia. La compra del Teatre Monumental i de Can Palauet, dos dels equipaments culturals més rellevants de la ciutat, es féu sota la seva direcció. Dilluns dia 6 es farà el seu comiat.

La seva vida política s’inicià en el petit nucli socialista que, a principis dels setanta del segle passat, constituïria Convergència Socialista de Catalunya el 1974, més tard PSC (Congrés), un dels tres partits que van confluir en l’actual PSC. Des de 1975, amb Ramon Manent, van representar el PSC (Congrés) a les reunions de l’Assemblea Democràtica de Mataró, la versió local de l‘Assemblea de Catalunya.

Llicenciada en Filosofia i Lletres per la UB, Anna Comas es dedicà professionalment a l'ensenyament, activitat a la que retornà en plegar de regidora, a l’Escola Tomàs Viñas de Mataró, on anys després també s’incorporaria Remigi Herrero, que també va traspassar el passat mes de febrer. Més tard va treballar a l’escola Angeleta Ferrer, on es va jubilar. També s’havia dedicat, abans de fer de regidora, a la promoció del català, fent classes de llengua i cultura catalana a l’Òmnium Cultural i formant part del seu jurat del premi literari per escolars. Historiadora de vocació, reprengué l’afició en acabar la seva tasca com a regidora, centrant-se en diferents àmbits d’estudi. L’últim fou la relació de Pompeu Fabra amb Mataró. Al PSC, ha coordinat diversos llibres de biografies de militants històrics del socialisme mataroní i havia format part de l’equip de redacció de la història dels últims 40 anys del PSC de Mataró, llibre que veurà aviat la llum.

Anna Comas estava casada amb Josep Puig Pla, que també havia estat regidor socialista, i era germana de Josep Comas Valls, que ho havia estat d’ICV.

El Primer Secretari del PSC de Mataró, Juan Carlos Jerez, ha expressat avui el seu condol, així com del conjunt del partit, recordant l’aportació «crítica i fidel, rigorosa i voluntariosa, sempre amb la seva vocació pedagògica i de compromís ferm i invariable en els anys».

La cerimònia pel comiat d’Anna Comas se celebrarà aquest dilluns dia 6 de juliol, a les 11 del matí, al Tanatori de Mataró (C. Aristòtil, 37), on també s’ha disposat la vetlla des del diumenge dia 5.


Mataró, 4 de juliol de 2020