Mataró

Mataró celebra la Nit de l'Emprenedoria

  • Font: Ajuntament de Mataró
  • Actualizado:
  • Creado:

S'entreguen els Premis Creatic 2021, que premien les millors iniciatives empresarials en els àmbits tecnològic i de la innovació

El passat 11 de novembre va tenir lloc la Nit de l'Emprenedoria al TecnoCampus de Mataró, presidida per l'alcalde de la ciutat, David Bote.

En el seu discurs, l'alcalde va destacar els tres principals objectius pels quals treballa el govern municipal:

  1. La creació de llocs de treball de qualitat.
  2. La promoció interna i externa de Mataró.
  3. La cohesió social i territorial.

Per tal d'assolir aquests objectius, David Bote va exposar les principals línies de treball que s'estan duent a terme.

En primer lloc, va destacar la transformació urbanística que ha encetat la ciutat, remarcant la importància de projectes de rehabilitació als diferents barris de la ciutat i, també, de projectes transformadors com el Pla d'Impuls al Centre o la transformació urbanística i comercial del Front Marítim i del Port de Mataró.

El govern municipal de Mataró fa una aposta decidida per diversificar l'economia local. Una aposta que es reflecteix en projectes concrets, com, per exemple, el "Re-Imagine Textile", d'innovació en les empreses del sector tèxtil, o el projecte "Mataró Ciutat Cuidadora", que aposta per fer de la nostra ciutat un referent en l`àmbit de les cures i l'atenció a les persones grans i/o dependents.

David Bote: "Fem una aposta clara, per la formació, l'economia de les cures i l'economia circular."

D'altra banda, l'alcalde també va ressaltar la necessitat de renovar el model actual d'atenció social i sanitària. En aquest sentit, cal destacar el nou model de serveis socials, en el que ja està treballant el consistori, i projectes com Gàvius, un assistent virtual basat en intel·ligència artificial que ajudarà als usuaris de serveis socials en la tramitació de les diferents prestacions existents.

Premis Creatic

Un software basat en intel·ligència artificial pel diagnòstic de la disfàgia, que ajudarà a optimitzar els processos de cribratge, diagnòstic i tractament de les persones que pateixen aquesta malaltia, es va endur el premi amb major dotació de la Nit de l’Emprenedoria: el premi Creatic a la millor iniciativa empresarial en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, dotat amb 12.000 euros i una estada bonificada a la incubadora durant un any. Es tracta d’un projecte que, sota el nom d’AIMS-OD, han presentat Alberto Martín, Pere Clavé i Xavier Tibau.

Orgasnic, que proposa el disseny i fabricació de productes de decoració per a la llar i la restauració a partir de residus orgànics i que ha iniciat una primera línia amb residus de cloïsses d'ostra, musclo i petxina variada, va guanyar el premi al millor projecte amb impacte social (6.000 euros i estada bonificada a la incubadora). El van presentar David Junyent i Iván Gordillo.

Pel que fa al Creatic a la millor iniciativa liderada per dones, dotat amb 6.000 euros i estada a la incubadora bonificada, va recaure en Carla Carrasco pel projecte Datali Group, que planteja serveis d’assessorament especialitzats per a marketplace i ecommerce a partir d’un software que permet l’optimització dels processos financers i fiscals de les empreses que comercialitzen en entorns online.

La foto dels guanyadors de la Nit es va completar amb dos guardons que volen fomentar l’emprenedoria entre els estudiants. Així, el premi a l’emprenedoria universitària va ser per a Lam Pau Aparici, pel projecte Ohlechef, una plataforma web que ofereix tallers de cuina online en directe amb xefs de prestigi, i que inclou servei de lliurament previ de tots els ingredients necessaris per elaborar les receptes del taller que es contracta.

El millor projecte emprenedor en l’àmbit de la formació professional va recaure en les estudiants Cristina Mateos, Jabou Kandeh, Nouhaila Benktib i Yousra Benyermak, de l’institut Thos i Codina, per la proposta The Coffice Mataró, d’un espai multiservei que ofereixi sales de coworking, cafeteria i llibreria en un mateix establiment, en un ambient innovador on tinguin cabuda l’activitat empresarial i l’oci cultural.

Durant la gala, presentada pel Mag Lari, es va anunciar una nova iniciativa, els premis “Més-Mataró, empresa i societat”, que tenen per objectiu promoure la integració de les polítiques de responsabilitat social (RS) en les iniciatives empresarials, contribuir al desenvolupament socioeconòmic responsable de Mataró i promoure bones pràctiques de Responsabilitat Social.

Com en les darreres edicions, els premis Creatic i la Nit de l’Emprenedoria, una iniciativa del TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró, han comptat amb el suport de diverses empreses i institucions, entre les quals cal destacar els mecenes que fan possible la dotació econòmica dels premis, i mostren així el compromís amb emprenedors que fan els seu primers passos. Són set en total: Bytemaster (categoria platinum); FYR Legal, Minoryx Therapeutics i Banc Sabadell (categoria gold); CSV experts (categoria silver), Derecho.comi Palobiofarma (categoria bronze). Amb el seu suport i el de la Diputació de Barcelona, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el d'Empresa i Treball de la Generalitat (mitjançant ACCIÓ) i d’entitats com GENTIC, AIJEC, FAGEM, Dona’t un impuls, Cambra de Comerç, PIMEC i BANC, s’impulsa l’emprenedoria del territori mitjançant els Premis Creatic.

Projecte Reempresa

D'altra banda, el TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró van ser premiats al saló dedicat a l’emprenedoria Biz Barcelona per la Diputació de Barcelona com uns dels centres locals de Reempresa més actius a les comarques barcelonines.

El programa ofereix a persones que volen vendre el seu negoci assessorament individual i gratuït per a l’elaboració del Pla de Cessió, així com assessorament durant tot el procés de transmissió de l’empresa: des de la primera reunió de presentació de les parts fins a la signatura del contracte de compravenda, passant per les fases de negociació i mediació per arribar a un acord.

Des de la posada en marxa del projecte, el centre de Reempresa al TecnoCampus ha assolit 105 casos de “reempreses d’èxit” (cessions o traspassos de negocis). Aquest punt d’atenció ha assessorat a 318 negocis els propietaris dels quals volien cedir-lo a un emprenedor i s´han generat 508 processos de negociació.

L’objectiu del programa és impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, i evitar així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació als municipis de la comarca.